Gutefår. Hornfår. Hånnlamb. Utegångsfår.


Namnen är många på Sveriges äldsta lantras. Sedan årsskiftet 2021/2022 är vi med i genbanken för bevarandet av rasen. 
under 1920 och 1950-talen gjordes stora insatser för att bevara de utrotningshotade gotländska utegångsfåren. Bland dem som var frontfigurer fanns Konrad Hellsing och Arvid Ohlsson. Fåren flyttades till Lilla Karlsö som än i dag betraktas som Gutefårens hemort. 

Arvid gick bort i slutet av sextiotalet, ungefär samtidigt som min farfars bror, Werner Larsson, blev änkling. Arvids änka, Svea, och Werner flyttade ihop i Werners hem på Langhammars på Fårö i början av sjuttiotalet. Med sig i boet hade Svea några av gutefåren från Lilla Karlsöbesättningen. 

Werner hade under lång tid varit framgångsrik med aveln av gotlandsfår, de grå, kulliga fåren som är så vanliga här på ön i dag. De båda raserna Gotlandsfår och Gutefår stammar ur samma ursprung, Utegångsfåret, men är sedan länge två olika raser.

Under årens lopp har aveln med Gutefåren varit ganska oreglerad, det har korsats in olika raser för att få fram olika egenskaper, så som avelsarbete ofta görs. 

Arbetet med att bevara den ursprunglia rasen, utan inblandning av andra raser bedrivs i en egen genbank, som föreningen Gutefårakademin håller i. Våra gutefår, i dagsläget tio tackor och en bagge, kommer från besättningen på Lilla Karlsö och vi kommer enbart att använda helt renrasiga gutefår i vårt arbete med bevarandet. 

Visst vore det hemskt om vår allra äldsta lantras skulle försvinna? 

Frukost Frukost Frukost Frukost Frukost Werner och några av hans fruar äter frukost
Solnedgång i lammhagen
Werner klipper lamm Werner klipper lamm Werner klipper lamm Werner klipper lamm Werner klipper lamm Farbror Werner blev 102 år. Här klipper han, blott 90 år gammal, ett lamm
Totalsumma:
    Till kassan
    Tillagd i varukorgen